Systeemverandering met een Open Platform zodat we Nederland Meer Werkend Maken

Systeemverandering:

De uitdagingen waar Nederland nu voor staat, kunnen niet worden opgelost met kleine aanpassingen of tijdelijke maatregelen. We hebben te maken met een fundamentele ontwrichting van de arbeidsmarkt, waardoor een systeemverandering noodzakelijk is. Dit betekent dat we niet alleen anders moeten kijken naar de manier waarop werk georganiseerd is, maar ook naar de onderliggende structuren die dit mogelijk maken. 

Kortom, een integrale visie en het lef om onorthodoxe keuzes te maken. En wel nu!

Dappere keuzes:

De oplossingen vragen om moedige keuzes. Nederlandse organisaties moeten accepteren dat niet alles mogelijk is met de huidige arbeidsmarkt. Dit betekent dat servicegraad, bereikbaarheid en beschikbaarheid niet altijd op het huidige niveau gehandhaafd kunnen worden. Bedrijven moeten hun schaars beschikbare arbeidskrachten inzetten waar de meeste toegevoegde waarde ontstaat. Taken die door technologie of andere partijen efficiënter kunnen worden uitgevoerd, moeten worden losgelaten.
De traditionele manieren van werken, organiseren en plannen voldoen niet meer aan de huidige en toekomstige behoeften van onze maatschappij. De arbeidsmarkt vraagt om een drastisch andere aanpak: een verschuiving van reactief beleid naar proactieve, integrale oplossingen die breder gaan dan individuele sectoren of bedrijven. We moeten af van de “ma-di-do economie” en werken naar een flexibeler, dynamischer en toekomstbestendiger model.

Een Open Platform voor Nederland meer Werkend Maken:

Om deze systeemverandering te realiseren, is een breed gedragen samenwerking tussen bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en burgers essentieel. Onder het motto ‘Nederland Meer Werkend Maken’ willen we een open platform creëren waar kennis, inzichten en oplossingen vrij kunnen worden gedeeld. Dit platform moet fungeren als een centrale plek waar alle betrokken partijen zich kunnen aansluiten, ideeën kunnen uitwisselen en gezamenlijk acties kunnen ondernemen om de arbeidsmarkt van de toekomst vorm te geven.

Het platform biedt ruimte voor innovatie en experimenten, waarbij iedereen de kans krijgt om actief bij te dragen aan de beweging. Door een open benadering kunnen we flexibel inspelen op de snel veranderende behoeften van de arbeidsmarkt, nieuwe technologieën en veranderende maatschappelijke trends. Dit open platform stelt ons in staat om:

  • Samenwerking en Co-creatie te Bevorderen: Alle stakeholders, van werkgevers tot werknemers en van beleidsmakers tot opleidingsinstituten, kunnen gezamenlijk werken aan oplossingen.
  • Best Practices en Innovaties Delen: Het platform fungeert als een kenniscentrum, waar bewezen methodes en innovatieve technieken vrij toegankelijk zijn voor iedereen.
  • Snel en Wendbaar Schakelen: In een snel veranderende wereld moeten we kunnen meebewegen. Het platform faciliteert experimenten met nieuwe werkvormen en technologieën, waardoor we snel kunnen leren en aanpassen.
  • Dappere keuzes binnen het Open Platform: Binnen dit open platform zullen we samen moedige keuzes moeten maken. Niet alles kan blijven zoals het is. De servicegraad van organisaties zal soms moeten worden aangepast, processen moeten worden geoptimaliseerd, en taken die door anderen of door technologie beter kunnen worden uitgevoerd, moeten worden losgelaten. Door deze keuzes te durven maken, creëren we ruimte voor innovatie en verbeteren we onze kernactiviteiten.


Het open platform voor ‘Nederland Meer Werkend Maken’ staat voor transparantie, samenwerking en actie, waarbij iedereen de verantwoordelijkheid draagt om Nederland klaar te stomen voor de uitdagingen van morgen.

Thema's die bijdragen aan een werkend Nederland

De thema’s die meer werkend maken zijn:

  • Leiderschap: We hebben leiderschap nodig die dappere keuzes maakt, lef toont en ingesleten patronen durft te doorbreken.
  • Organisatie-inrichting: Iedereen moet alleen nog maar doen waar hij/zij goed in is.
  • Technologie en Data: Tech moet voor ons werken en slim worden ingezet.
  • Planning en Workforce Management (WFM): Het optimaliseren van het potentieel met alle bijbehorende parameters.
  • Human Capital: Iedere collega binnen een organisatie moet zich durven ontwikkelen. Het raakt alle generaties.
  • Procesoptimalisatie: Het efficiënter uitvoeren van processen. Ieder proces moet daadwerkelijk waarde toevoegen.

Conclusie

De toekomst van Nederland en de Nederlandse arbeidsmarkt vereist urgent actie. We staan aan de vooravond van een structurele transformatie, waarin technologie, leiderschap en een gezamenlijke visie centraal staan. Het is tijd om Nederland meer werkend te maken, waarbij de kracht van samenwerking en innovatie de basis vormt.

Om de bovengenoemde visie op systeemverandering en een open platform voor “Nederland Meer Werkend Maken” wetenschappelijk te onderbouwen, kan relevante data en onderzoek worden gebruikt om de argumenten te versterken. Hieronder een overzicht van wetenschappelijke bronnen en data die aansluiten bij de kernpunten van de tekst.

1. Systeemverandering en arbeidsmarkt

Technologische veranderingen en productiviteit: Volgens onderzoek van Acemoglu en Restrepo (2018) kan automatisering en kunstmatige intelligentie leiden tot zowel banenverlies als het ontstaan van nieuwe banen, wat vraagt om fundamentele aanpassingen in de organisatie van werk. Het artikel benadrukt dat hoewel automatisering bepaalde banen verdringt, het ook banen kan creëren in andere sectoren waar nieuwe technologieën arbeidsintensieve taken vereisen (NBER).


Arbeidsmarkttransformatie door technologische innovatie: McKinsey’s rapport (2024) over de toekomst van werk in Europa toont aan dat technologische innovaties en automatisering een verschuiving teweegbrengen naar banen die meer geavanceerde vaardigheden vereisen. In Nederland zouden tussen 2022 en 2030 tot 400.000 nieuwe banen kunnen ontstaan in sectoren met hogere vaardigheden, terwijl er 150.000 banen kunnen verdwijnen in sectoren met afnemende vraag (McKinsey & Company).

2. Dappere keuzes en arbeidskrachten efficiënt inzetten

Efficiënt gebruik van schaarse middelen: De Resource-Based View (RBV) van Barney (1991) stelt dat bedrijven die schaars beschikbare middelen (zoals arbeidskrachten) strategisch inzetten, meer toegevoegde waarde kunnen creëren en concurrentievoordeel kunnen behalen. Dit sluit nauw aan bij de oproep om personeel te richten op activiteiten die de meeste waarde toevoegen en andere taken te automatiseren of uit te besteden (NBER).

Productiviteit en automatisering: McKinsey schat dat door technologische innovaties, zoals AI en automatisering, de productiviteit in Nederland met 1.8% per jaar kan groeien. Dit zou de arbeidsmarkt helpen om tekorten op te vangen en de druk op de arbeidsmarkt te verlichten( McKinsey & Company)

3. Samenwerking en co-creatie via een open platform


Open innovatie en samenwerking: Het concept van open innovatie, zoals beschreven door Chesbrough (2003), benadrukt het belang van samenwerking tussen bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties om gezamenlijk oplossingen te ontwikkelen. Dit model kan worden toegepast op de arbeidsmarkt om samenwerkingsverbanden te creëren die bijdragen aan duurzame oplossingen (NBER).

Organisatorische verandering en IT: Volgens Brynjolfsson en Hitt (2002) vereist de invoering van informatietechnologie vaak complementaire veranderingen in de werkorganisatie, zoals decentralisatie van besluitvorming en zelfsturende teams. Dit soort organisatorische innovaties kunnen de arbeidsmarkt wendbaarder maken en beter voorbereid op technologische veranderingen (NBER).

4. Human Capital en bijscholing

Reskilling en upskilling: Het rapport van McKinsey (2024) wijst op het belang van reskilling en upskilling om het Nederlandse arbeidsaanbod toekomstbestendig te maken. Naar schatting zal de jaarlijkse noodzaak voor herscholing van werknemers met 1.4 vermenigvuldigen ten opzichte van het afgelopen decennium. Dit benadrukt de urgentie van het platform om continue ontwikkeling en opleiding te ondersteunen (McKinsey & Company).

5. Leiderschap en de rol van procesoptimalisatie

Leiderschap bij verandering: Volgens Kotter’s model voor verandermanagement (1996) is sterk leiderschap nodig om ingesleten patronen te doorbreken en moedige keuzes te maken die leiden tot langdurige veranderingen. Dit benadrukt het belang van leiderschap in het proces van systeemverandering voor de Nederlandse arbeidsmarkt.

Deze studies en rapporten bieden robuuste wetenschappelijke ondersteuning voor de argumenten in de tekst, en benadrukken de noodzaak van een geïntegreerde aanpak waarbij technologie, samenwerking, leiderschap en continue ontwikkeling centraal staan.

Werkend2040 staat voor:

Innovatieve oplossingen voor structurele tekorten

Samenwerking tussen vakspecialisten en bedrijven

Optimale processen om waarde toe te voegen

Maximaal benutten van menselijk potentieel
Slimme toepassing van technologie zodat het voor ons kan werken